Διασυνδέσεις:
- Ν.Α. Λάρισας
- Τουρισμός στο Νομό Λάρισας
- Πολιτιστική πύλη Περιφέρειας Θεσσαλίας
 
gr en
 
>> Πληροφορίες για το μουσείο
Συνοπτική Παρουσίαση:
Η περιοχή του Κισσάβου στην οποία βρίσκεται σήμερα το Εκκλησιαστικό Μουσείο του Δήμου Λακέρειας, δηλαδή η περιοχή γύρω από το χωριό Ανατολή (ή Σελίτσιανη όπως ήταν η παλιά του ονομασία) αποτελούν μέρος μοναστικού κέντρου το οποίο καλούταν «Όρος των Κελλίων». Το όνομα αυτό προέρχεται από τα πολλά κελλιά, ασκηταριά αλλά και βυζαντινές μονές που βρισκόταν σε όλη την περιοχή. Στο βουνό των Κελλίων, βάση πηγών αναπτύσσεται ο Μοναχισμός από τον 9ο έως τον 14ο αιώνα. Πολλές μορφές, οργανωτές του μοναχικού ιδεώδους πέρασαν και ασκήτεψαν στην περιοχή.

Σήμερα λίγο έξω από το χωριό Ανατολή λειτουργεί η γυναικεία Ιερά μονή του Τιμίου Προδρόμου. Ένα τμήμα της μονής χρονολογείται από το 1100, το κυρίως μοναστικό οίκημα ιδρύθηκε το 1550 μΧ. από τον ιερομάρτυρα Δαμιανό, ο οποίος οργάνωσε εδώ μια κοινοβιακή κοινότητα μοναχών, που κατά το 16ο αιώνα ήταν από τις πιο ανεπτυγμένες μοναστικές κοινότητες στην ανατολική Θεσσαλία.

Στις μονές και ασκηταριά της περιοχής (τα οποία δεν λειτουργούν πλέον) υπήρχαν πλήθος εκκλησιαστικών αντικειμένων αλλά εικόνες μεγάλης αξίας, τα οποία με φροντίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανατολιτών συγκεντρώθηκαν και δημιουργήθηκε το Ελλκησιαστικό Μουσείο του δήμου Λακέρειας.


Τοποθεσία - Πρόσβαση:
Τοποθεσία
Το Εκκλησιαστικό μουσείο του Δήμου Λακέρειας βρίσκεται στο χωριό Ανατολή, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 950 μ, απέχει 18 περίπου χιλιόμετρα από την έδρα του δήμου που είναι το χωριό Δήμητρα και 42 περίπου χιλ. από τη Λάρισα.Το μουσείο δημιουργήθηκε το 1986 και στεγάζεται σε αίθουσα του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου ο οποίος βρίσκεται στην πλατεία του χωριού, δίπλα από το παλιό δημοτικό σχολείο.Συγκεκριμένα κλείστηκε ο γυναικωνίτης και η πίσω είσοδος του Ναού και δημιουργήθηκε ένας διώροφος χώρος ο οποίος φιλοξενεί τα εκθέματα του μουσείου.


Πληροφορίες:
Τους καλοκαιρινούς μήνες:Από Σεπτέμβριο έως Μάιο
Πληροφορίες στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανατολιτών, τηλ: 2410 - 551597
 
ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 75% ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ 25% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ.
Μέτρο 2.4 «Περιφερειακά Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήματα και Καινοτόμες Ενέργειες», «Δράσεις Πολιτισμού και Τουρισμού»
 

Copyright © 2007 N.A. Λάρισας
Created by ItBiz