Διασυνδέσεις:
- Ν.Α. Λάρισας
- Τουρισμός στο Νομό Λάρισας
- Πολιτιστική πύλη Περιφέρειας Θεσσαλίας
 
gr en
 
>> Πληροφορίες για το μουσείο
Συνοπτική Παρουσίαση:
Το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Αμπελακίων Λάρισας εγκαινιάστηκε το 2001 από τον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο επιστεγάζοντας τις προσπάθειες 10 χρόνων των Αμπελακιωτών και των φίλων τους για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιστορικής Κοινότητας.

Οι άνθρωποι του Μουσείου χρησιμοποιώντας το αναστηλωμένο αρχοντικό του «Μολά» που βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από την πλατεία του χωρίου εκθέτουν μία μεγάλη συλλογή από λαογραφικά αντικείμενα όπως: οικιακά σκεύη, βιοτεχνικά εργαλεία, θραύσματα τοιχογραφιών από αρχοντικά, είδη ενδύσεως, παλιές φωτογραφίες και ιστορικά ντοκουμέντα που έχουν σχέση με τις εργασίες, τις λειτουργίες και τη ζωή των Αμπελακιωτών.

Το Μουσείο δέχεται καθημερινά δεκάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό οι οποίοι μπορούν να ξεναγηθούν στους χώρους του και να παρατηρήσουν από κοντά και με εξαιρετική λεπτομέρεια το χαγιάτι, τον καθημερινό χειμωνιάτικο οντά που λειτουργούσε ως χώρος εργασίας, τον καλό χειμωνιάτικο οντά των επισκεπτών, την κουζίνα, τη σάλα με το συνεχόμενο σαχνισί, χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής των Αμπελακίων, το υπνοδωμάτιο με την προίκα της νύφης, το ιστορικό αρχείο καθώς και χώρους με ποικιλία βιοτεχνικών εργαλείων.


Τοποθεσία - Πρόσβαση:
Τοποθεσία
Στο κέντρο των Αμπελακίων λίγο πιο πάνω από το κτήριο της Επισκοπής και την Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής.

Τα Αμπελάκια απέχουν από τη Λάρισα 31 χλμ.

Πρόσβαση
1η πορεία: Από τη Λάρισα προς τη Θεσσαλονίκη ακολουθείτε τη νέα εθνική οδό και Ακριβώς πριν τα διόδια των Τεμπών στρίβετε δεξιά στον δρόμο για την Ιστορική Κοινότητα των Αμπελακίων.
Ακολουθείτε τον δρόμο που έχει διανοιχθεί πρόσφατα και σε 15 περίπου λεπτά φτάνετε στα Αμπελάκια.
Μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητό σας σε πάρκινγκ που υπάρχει στην είσοδο του χωριού και να προχωρήσετε με τα πόδια προς την πλατεία. Λίγο πάνω από την πλατεία βρίσκεται το Λαογραφικό Μουσείο Αμπελακίων. Υπάρχει και σήμανση στον κεντρικό δρόμο που μπορείτε να ακολουθήσετε.
Μπορείτε να προχωρήσετε και με το αυτοκίνητό σας στον λιθόστρωτο δρόμο μέχρι το Λαογραφικό μουσείο, λάβετε όμως υπόψη ότι ο δρόμος είναι στενός και το καλοκαίρι υπάρχει μέσα στο χωριό πρόβλημα στάθμευσης.

2η Πορεία: Από Θεσσαλονίκη προς Λάρισα, ακολουθώντας την εθνική οδό και περνάτε την κοιλάδα των Τεμπών. Αμέσως μετά τα διόδια στρίβετε Αριστερά προς τα Αμπελάκια, και ακολουθείτε την ίδια πορεία όπως προηγουμένως.


Πληροφορίες:
Ώρες Λειτουργίας
Δευτέρα - Παρασκευή 11:00 π.μ. - 15:00 μ.μ.
Σάββατο - Κυριακή 11:00 π.μ. - 16:30 μ.μ.
 
ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 75% ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ 25% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ.
Μέτρο 2.4 «Περιφερειακά Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήματα και Καινοτόμες Ενέργειες», «Δράσεις Πολιτισμού και Τουρισμού»
 

Copyright © 2007 N.A. Λάρισας
Created by ItBiz